Trávicí potíže u psa a jak jim předcházet

Zácpa nebo průjem? Ano, dva nepříjemní strašáci, kteří umí pěkně potrápit i naše čtyřnohé mazlíčky. Trávicí potíže u psů nejsou bohužel nic neobvyklého a při delším trvání je není dobré brát na lehkou váhu a raději vyrazit k veterináři. My vám poradíme jak jim přecházet.

Zácpa u psa

Zácpou pes trpí v případě, kdy se pes nemůže vyprázdnit nebo jen omezeně. Dochází tedy k tomu, že se výkaly hromadí v tlustém střevě a pes může trpět velkou bolestí. Pokud zácpa trvá déle, je potřeba ji řešit. Včasná diagnostika a léčba je důležitá, aby nedošlo k dalším přidruženým zdravotním komplikacím.

Důvodů, proč váš pes má zácpu, může být samozřejmě několik. Mezi nejčastější ale patří pozření cizího tělesa, změna krmiva, kde je nižší obsah vlákniny, méně pohybu nebo menší příjem tekutin. Kromě toho, že se pes nemůže vyprázdnit, můžete u něj při zácpě pozorovat nadýmaní nebo úplnou ztrátou chuti k jídlu.

Jak zácpě u psa přecházet?

Zácpě lze přecházet kvalitní, vyváženou stravou s dostatečným obsahem vlákniny. Důležitý je pravidelný pohyb a také dostatečný příjem tekutin. Měli byste mít přehled, kolik misek vody váš pes denně vypije.

Průjem u psa

Dalším a neméně nepříjemným zažívacím problémem, který může psa potrápit, je průjem. O průjmu u psa hovoříme v případech, kdy pes vyprazdňuje řídkou stolici a častěji než 3x za den. Samozřejmě že jednodenní průjem není důvod k obavám, na pozoru byste se ale měli mít v případě, kdy je průjem delší než jeden den nebo se často opakuje. Neřešený dlouhodobý průjem může vést k dehydrataci psa či dalším závaznějším problémům.

Průjem u psa může způsobit přechod na jiné krmivo nebo určitá složka krmiva, pozření cizích těles či zkaženého jídla nebo například léky, pokud je pes léčen antibiotiky. Dále mohou průjem u psa způsobit viry nebo bakterie či střevní paraziti, ke kterým patří tasemnice nebo škrkavky. Kromě časté a řídké stolice může vašeho psa při průjmu potrápit i bolest břicha, snížená chuť k jídlu, malátnost, plynatost nebo bublání ve střevě.

Jak průjmu u psa přecházet?

Pokud se rozhodnete pro přechod na jiné krmivo, provádějte ho pozvolna, aby si trávicí trakt pomalu zvyknul. Nenabízejte psovi zbytky lidského jídla a nezapomínejte na pravidelné odčervení.

Ať už vašeho psa trápí delší dobu průjem nebo zácpa, vždy vyhledejte pomoc veterináře. Pojištění PetExpert vám podá pomocnou ruku. Hradí na místě přímo veterináři a vy uhradíte pouze spoluúčast.