Torze žaludku u psa

Torze žaludku nebo také lidově přetočení či zauzlení žaludku je onemocnění velice vážné a může končit tím nejkatastrofičtějším scénářem - smrtí psa. Torze žaludku se řadí k velmi častým příčinám úmrtí u psů a hned po rakovině zaujímá druhé místo příčiny úmrtí u psů. Nejčastěji postihuje velká plemena psů s hlubokým hrudníkem, kam patří dogy, labradoři, dobrmani, němečtí ovčáci či brazilská fila. Ohrožení jsou i staří psi středních plemen.

Co je to torze a jak k ní dojde?

Jak již bylo zmíněno výše, torze žaludku je tedy přetočení či také zauzlení žaludku. Pes může mít k torzi žaludku genetické dispozice, ale je velmi úzce spojena se způsobem a kvalitou krmení. Způsobem se rozumí to, že by každý pes měl být krmen alespoň dvakrát denně nikoliv jednou. Torzi žaludku ovlivňuje totiž funkčnost svalů trávicí soustavy. Ta, pokud je “namáhána” pouze jedenkrát denně, je z důvodu menší zátěže a funkčnosti více ochablá. Stejně důležitá je i pestrost a kvalita krmiva. Není žádoucí, aby bylo krmivo často měněno a ne každému psovi tato změna svědčí, ale u plemen, kteří jsou náchylnější k torzi žaludku, změna svědčí. Trávicí soustava si totiž po nějaké době zvykne na jeden druh krmiva, a proto je potřeba, aby bylo krmivo jednou za čas obměněno či přidána jiná složka suroviny a trávení tak nezahálí.

Příčin může být samozřejmě daleko více - hltání žrádla, kdy je obsah žaludku rychle zaplněn nebo nadměrná aktivita ihned po krmení a podobně.

Příznaky nepodceňujte!

Nejdříve lze pozorovat zvětšení objemu břicha. To bude na dotek ztuhlé a psa při doteku může bolet. Dalším příznakem, který přichází, je nadměrné slinění nebo se pes snaží zvracet, ale nejde mu to. Můžete pozorovat několik pokusů o zvracení, kdy pes nevyvrací obsah žaludku ale pouze žaludeční šťávy či sliny. Pes bude častěji pít a nebude mít chuť k jídlu. Odpočívat a spát bude v nových, nezvyklých polohách nebo se bude často svíjet. Může být apatický, velmi unavený a bude vyhledávat skrytá místa.

Jak torzi žaludku předejít?

Nejdůležitější základem prevence je kvalitní krmivo po celý život psa. Vybírejte krmiva pouze s vysokým podílem masa. Levnější krmiva obsahují různé náhražky, které jen chuť masa připomínají, ale nejsou pro psa prospěšná. Důležitý je pro psa obsah bílkovin a vlákniny v krmivu. Vhodné je dát psovi čas na krmení a nepodporovat ho v hltání. Po krmení by měl být pes nějakou dobu v klidu a aktivitu s ním odsuňte na později. Čerstvě nakrmený pes by se měl rovněž vyhnout jízdy v autě.

Léčba

Torze žaludku se řeší operativně s několikadenní rekonvalescencí, kdy je psovi podávána dietní strava. Cena operace torze žaludku a následná rekonvalescence se pohybuje od několika tisíc do několika desítek tisíc. Proto buďte připraveni na to, zajistit Vašemu miláčkovi tu nejlepší možnou péči a pojistěte ho u PetExpert.