Seznamování nového štěněte s jinými zvířecími členy domácnosti

Rozhodli jste se po dlouhém uvažování pro dalšího člena rodiny? Chystáte si pořídit chlupatou kuličku a nevíte, jak správně začlenit malé štěňátko do smečky starších chlupáčů? Každý majitel chce docílit toho, aby se z jejich chlupatých členů rodiny stali nerozluční kamarádi. Poradíte Vám, jak docílit toho, aby to proběhlo hladce!

Netlačte na pilu!

Začátek bude pro všechny chlupáče určitě těžký. Malá roztomilá kulička se teprve seznamuje se světem, zatímco ostatní chlupatí členové, kteří již mají nějakou dobu své doma, musí přijmout nového člena. Pro seznamování je nejlepší vybrat místo na neutrální půdě, kde bude mít každý z mazlíčků dostatek prostoru a času se náležitě očmuchat a navázat první kontakt. Dobrou volbou je zvolit pro seznamování zahradu nebo například oblíbený park blízko domova.

Buďte na pozoru!

Ze začátku rozhodně nedoporučujeme nechávat starší mazlíčky se štěňátkem bez dohledu a to ani v případě, kdy první seznámení proběhlo hladce a vy máte pocit, že už jsou z nich kamarádi a nic se nemůže stát. Někteří pejsci jsou příliš aktivní a mohli by štěňátku nevědomky ublížit, protože si chtějí hrát nebo na štěňátko můžou omylem šlápnout.

Lásku rozdělte rovnoměrně!

Malé štěňátko samozřejmě ze začátku potřebuje více péče než starší členové. Potřebujete ho naučit spoustu věcí a zabere také spoustu času. Pokud odsunete staršího chlupáče na druhou kolej a bude mít pocit, že se odstrčený, může začít žárlit. Snažte se, aby se pejsek cítil stejně milovaný jako doposud. Udělejte si na něj čas, nezapomeňte na zajeté zvyklosti nebo oblíbené společné aktivity.

Kočičí tvrdohlavci

Pokud máte doma kočičku, bude pravděpodobně seznamování se štěňátkem o něco složitější. Kočky jsou tvrdohlaví tvorové a nesnáší změny. Proto by vás nemělo překvapit, když kočka při prvním seznámení začne ježit chlupy, prskat, syčet a následně se poběží schovat. Kočka se taky může bránit při seznámení vytažený drápky. V těchto případech musíte vytrvat a obrnit se trpělivostí. Štěně musí pochopit, že kočka není hračka a kočka si musí na nového “vetřelce” zvyknout.

PetExpert pro všechny!

Štěně je hlavně radost, ale když onemocní nebo se zraní, tak se radost změní ve starost. Zajistěte svým mazlíčkům tu nejlepší možnou péči v případě nemoci nebo úrazu. PetExpert nabízí navíc možnost množstevní slevy! Jak na to? Podmínky jsou jednoduché - čím více mazlíčků pojistíte, tím více měsíců ušetříte na pojistném:

✓ 1 měsíc zdarma na druhou uzavřenou smlouvu
✓ 2 měsíce zdarma na třetí uzavřenou smlouvu
✓ 3 měsíce zdarma na čtvrtou uzavřenou smlouvu
✓ 4 měsíce zdarma na pátou uzavřenou smlouvu

Smluv můžete uzavřít samozřejmě neomezené množství a měsíce zdarma se vždy s každou další uzavřenou smlouvou budou navyšovat.