První pomoc pro psy

Každý den několikrát venčíme svého psa, víte ale, jak postupovat v případech, kdy by bylo nutné provést první pomoc pro psa? Pokud ne, poradíme vám se základním ošetřením, než se dostanete s pejskem do rukou odborníka.

Zachovat klidnou hlavu!

Základní pravidlem je zachovat klid v jakékoliv situaci. Pouze pokud budete klidní, budete schopni dělat správná rozhodnutí, nebudete zbytečně zmatkovat a nejlépe tak svému psovi dokážete pomoct. Naopak pokud budete nervózní, pes to z vás vycítí a nebude spolupracovat.

Volejte veterináře!

Ať jdete pouze venčit na skok před dům nebo na dlouhou procházku, vždy mějte u sebe mobilní telefon a uložené číslo na veterinárního lékaře. Pokud se pejskovi něco stane mimo dosah vašeho veterináře, vyhledejte nejbližší veterinární ordinaci a volejte o radu. Rovněž je připravte na příjezd a vždy jim sdělte co nejvíce detailních informací.

Nejčastější situace, kdy je zapotřebí první pomoc:

1) Tonutí

Psa je nutné dostat co nejrychleji z vody, následně je nutné otevřít tlamu a případně ji vyčistit. Zadní nohy je se zdvihnou nahoru a hlava se musí držet dolů. Nic nezkazíte, když pejskem opatrně zatřesete.

2) Popálení

Spálená srst, otoky, mokvající puchýře nebo zarudnutí. Popálit se pes může u ohně, elektrickým proudem nebo chemicky. Pokud dojde k tepelnému popálení místo okamžitě poléváme studenou vodou. Po chvilce je vhodné přiložit ledový obklad, který před tím zabalte do kusu látky. Nikdy nepřikládejte ledový obklad rovnou na popálené místo!

Chemické popálení kyselinou je možné neutralizovat roztokem jedlé sody ve vodě. Suché chemické látky můžete ze srsti vyčesat. Pokud nevíte, jak k popálení došlo a hlavně jakou chemikálií, je vhodné se co nejrychleji dostat k veterináři. Nekteré látky totiž v případě umývání vodou se mohou teprve aktivovat a způsobit tak ještě větší problém.

V případě zasažení elektrickým proudem je vhodné vyhledat veterináře i v případech, kdy se vám pes může jevit jako zcela v pořádku. Elektrický proud může vyvolat zástavu srdce či dechu i po delším čase.

3) Pozření jedovatých látek, chemikálií

V těchto případech je vhodné vždy zavolat o radu veterináři. Pokud máte obal a víte, že se jedná o konkrétní látku, veterinář vám poradí, co v dané situaci dělat. Ve většině případech je ale vhodné vyvolat co nejrychleji zvracení. K tomu je vhodný peroxid vodíku, který vpravíte do tlamy například stříkačkou.

4) Alergie na žihadlo

Zasažené místo chladíme vodou se lžičkou octa či ledem přes kus látky. Pes by měl zůstat v klidu a opět je vhodné vyhledat co nejdříve veterináře.

Ať už se vašemu čtyřnohému parťákovi stane cokoliv, naše pojištění zahojí všechny rány na těle! :-)