Připravte se s pejskem na jaro

Jaro už se ohlásilo v plné síle a krásné jarní počasí láká ven všechny živé bytosti včetně našich čtyřnohých chlupáčů. Po dlouhé zimě jsou dlouhé procházky těmi nejlepšími na dobití energie pro všechny. Víte, na co se připravit u našich čtyřnohých parťáků s příchodem jara? Poradíme vám!

Klíšťata všude kolem nás!

Největšími strašáky s příchodem jara a teplého počasí jsou klíšťata. Česko je bohužel v Evropě velmocí ve výskytu klíšťat. Procházka lesem, házení míčků a klacíků na louce nebo klasické venčení ve městě, ze všech koutů naší země si chlupáč může domů přinést i několik klíšťat. Prevence proti klíšťatům je tedy na prvním místě, a pokud jste tak ještě neučinili, je na ni největší čas. Antiparazitických prostředků je na trhu celá řada, od kapiček přes tabletky až po obojky nebo spreje. Pokud si nejste výběrem jistí, poraďte se se svým veterinářem.

Chlupy, chlupy a zase chlupy

S příchodem teplého počasí začínají psi línat. Pozorovat tedy můžete velké množství chlupů snad všude, kde se váš chlupáč pohybuje. Velkým pomocníkem v této době línání bude kvalitní kartáč. Vyčesávat doporučujeme pravidelně, protože se tak můžete vyhnout častějšímu vysávání.

Pozor na alergie!

Jaro je nejen období začínajícího teplého počasí, ale také kvetoucích květin, které jsou plné pylu. Bohužel i psí mazlíčkové trpí na různé alergie a alergie na pyl není výjimkou.
Hlavním příznakem, který může znamenat alergii na pyl, je svědění kůže na hlavě, podpaží, v oblasti konečníku nebo na tlapkách v meziprstí. Pokud budete pozorovat náhlé a časté škrábání nebo lízání, které se vám zná neobvyklé, vyhledejte veterinární lékaře. Toto časté škrábání a lízání může vést k mechanickému poškození kůže a bakteriálním nebo kvasinkovým zánětům.

Oprašte frisbee a míčky!

Ideální čas vytáhnout všechny hračky, které váš pes miluje. Kromě aportování můžete zkusit zapojit psa do běhu vedle jízdy na kole nebo zkusit společný běh tzn. canisross, kdy pes je s běžcem spojen lanem.

Pomaličku, polehoučku

Po “líné” zimě se mnoho z nás vrhne do sportování a pohybových aktivit po hlavě. Doporučujeme začít zapojovat chlupáče do aktivit zlehka, pozvolna a nezapomínat na pravidelné doplňování tekutin.

Buďte připraveni na situace, kdy se váš pejsek zraní nebo onemocní. Pojistěte svého čtyřnohého miláčka a zajistěte mu tak tu nejlepší možnou péči!