Pozor na přehřátí u psa

Pokud vy sami nemáte rádi parné letní dny, kdy je opravdu horko, věřte, že váš pes je na tom o poznání hůře. Pes se bohužel musí v horkých letních dnech spolehnout pouze na ochlazování tlamou pomocí zrychleného dýchání. Má totiž na rozdíl od člověka malé množství potních žláz, a tak velmi rychle u něj může při vysokých teplotách dojít k přehřátí organismu. Víte, jak tomu předejít nebo psovi v případě přehřátí poskytnout první pomoc? Poradíme vám!

Prevence je základ!

Psovi ve vedrech určitě můžete velmi dopomoct a to tím, že mu vytvoříte co nejlepší podmínky “přežití”. Pes určitě ocení chladící podložky, pokud se ve vašem domově nenachází žádné studené místo, kde by mohl odpočívat. Pokud psa máte trvale na zahradě, je určitě žádoucí, aby měl místo tam, kde je stále stín. Delší procházky plánujte na ráno nebo večer, rozhodně není vhodné venčit psa v době, kdy teploty dosahují vysokých hodnot. Během dne vyběhněte pouze na dobu nezbytnou pro vykonání potřeby u psa, k této rychlé procházce vybírejte místo na trávě a ve stínu a vyhýbejte se rozpálenému asfaltu. Vždy je nutné, aby měl pes přísun k čerstvé a chladné vodě. Psa rozhodně neurazíte ani bazénem, kde se bude moct zchladit. Nikdy ale psa do vody neházejte a počkejte, až se mu zklidní dech.

Pozor na auto i náhubky!

Rozpálené auto a pes nejde dohromady. Pokud musíte ve vedrech cestovat se psem autem, nikdy psa nenechávejte samotného uvnitř se zavřenými okny. Při delší cestě autem naplánujte pravidelné zastávky, kdy se bude moct pes napít a vyvětrat se ve stínu. Pro jízdu v MHD je nutnost mít pro psa náhubek. Vzhledem k tomu, že se pes ochlazuje pouze tlamou, nikdy nepoužívejte fixační náhubky. Pro přepravu psů slouží náhubky, které mají otvory, aby pes mohl otevřít tlamu a ochlazovat se.

Příznaky přehřátí

Příznaky, které napovídají na přehřátí organismu u psa, naštěstí lze snadno poznat. Mezi ně patří velmi usilovné dýchání s otevřenou tlamou, horký čenich i sliznice, vykulené oči. Pes je neklidný, dezorientovaný, může být také malátný či velmi nervózní. Postupně se začne stranit a vyhýbat se jakékoliv aktivitě, celkově bude působit velmi vyčerpaně.

První pomoc je důležitá!

Rozhodně je nutné vědět, že přehřátého psa musíte ochlazovat postupně! Kýbl s ledovou vodou není to pravé ořechové a psovi byste mohli způsobit šok. Pokud dojde u psa k přehřátí organismu je nutné:

1) Nechat všech aktivit, zklidnit ho a položit ho na chladnější místo
2) Začněte psa chladit mokrými ručníky, nejprve tlapky, bříško a třísla. Postupujte po částech, nikdy psa nepřikrývejte mokrými ručníky celého
3) Zkuste psovi nabídnou vlažnou vodu po menších dávkách
4) Vyhledejte nejbližšího veterináře a zajistěte převoz