Očkování koček

V předchozím článku jsme Vás již seznámili s očkováním psů - jaké očkování je povinné a jaké je doporučené, aby majitel prodloužil život svého psa. V tomto článku bychom Vás rádi seznámili s tím, jak je to s očkováním u koček. Pokud jste tedy majiteli mňoukajícího stvoření, začtěte se :).

Žádné není povinné

Na rozdíl o psů, kteří ze zákona musí být v České republice naočkováni proti vzteklině, není žádné očkování u koček u nás povinné. Pokud však chcete prodloužit život Vaší kočky a zajistit jí delší a spokojenější život, doporučujeme očkovat. Očkováním kočku ochráníte před infekčními chorobami a dalšími zákeřnými nemocemi.

Většina koček, pokud je nechováme vyloženě pouze doma, se toulá křížem krážem a pak nás po dlouhé vycházce navštíví doma. Tyto kočky by měl každý majitel určitě očkovat, jelikož venku jsou neustále v kontaktu s jinými zvířaty přenášející různé choroby. Kočky, které chováme doma mají naopak mnohem méně vyvinutou imunitu, proto i pro ně je očkování vhodné.

Očkovat lze pouze ve zdraví!

Pokud se rozhodnete po jakékoliv očkování, musíte si být jisti, že je Vaše kočka zdravá. Pokud by kočka nebyla úplně fit a měla tak oslabený organismus, nemusela by vakcína splnit to, co se od ní slibuje.

Kočku lze naočkovat nejdříve od 8. týdnů věku, vzhledem k tomu, že stále v tomto období čerpají imunitu z organismu z těla matky, která jim prostřednictvím kočičího mléka předává protilátky, lze s prvním očkováním počkat až do 12. týdne. Doporučuje se očkovat proti kočičí rýmě a panleukopénii, což je nemoc zvaná též jako kočičí mor.

• Kočičí rýma

Jde o nemoc, která je vysoce nakažlivá a způsobit může u kočky zápal plic nebo dokonce může zapříčinit to, že kočka oslepne. Pokud se tedy nezačne ihned léčit, mazlíček může skončit s doživotním hendikepem. V případě, že se Vaše kočka pohybuje venku, doporučuje se přeočkování každý rok, u koček žijící doma stačí jednou za 3 roky.

• Panleukopénie

Jde o velmi nebezpečné onemocnění, které se projevuje prudkými průjmy či zvracením a mívá zpravidla velmi rychlý průběh. Pokud nedojde k jeho včasnému léčení, dost často končí smrtí zvířete.

Další možné očkování pro kočku

Kočku je stejně jako psa, u kterého je to povinné, naočkovat proti vzteklině. Vzteklinou se totiž od kočky může nakazit i člověk, pro něhož může být toto nakažení smrtelné.

U kočky se rovněž můžete setkat s kočičí leukémií, kterou nelze léčit, ale lze proti ní očkovat.