Nejčastější trávicí problémy u koček

Trávicí problémy jsou samozřejmě velmi nepříjemným problémem, zasáhnout můžou nás všechny a kočky nejsou výjimkou, ty navíc trápí poměrně často. Rozhodně pokud Vaši kočku trápí některý ze zažívacích problému často, měli byste zpozornět. Víte, které jsou nejčastější trávicí problémy a co na ně platí? Článek Vám vše prozradí.

Zácpa

Vcelku běžný trávicí problém, který může Vaši kočku potrápit. Zácpu může v prvé řadě způsobit dehydratace zvířete, proto v případě zácpy doporučujeme hlídat množství vody, které kočka vypije. Způsobit jí také může změna krmiva, a proto je vhodné granule doplnit konzervami. Dále mohou být příčinou problémy s motilitou (pohyby svalů) v tlustém střevě. Příčin může být samozřejmě několik, a pokud se zácpa opakuje nebo neustupuje, doporučujeme navštívit veterinárního lékaře.

Potravinové alergie

Alergie na krmivo nebo na určitou složku krmiva jsou u koček vcelku vzácné. Často se alergie může projevit kombinací zácpy a zvracení nebo dalších problémů, ke kterým mohou patřit šupiny na kůži, celkově suchá, začervenalá a suchá kůže, svědění nebo vypadávání srsti. Nejčastěji může kočka špatně snášet mléčné výrobky, hovězí maso nebo ryby. V případě podezření na potravinou alergii, doporučujeme navštívit veterinárního lékaře, který provede požadované testy. Pokud se opravdu bude jednat o alergii, doporučí dietu během které budete Vaší kočce podávat pouze hypoalergenní krmivo.

Střevní červi

Mezi střevní červi, které se mohou v těle kočky vyskytnout, patří zejména tasemnice, hlístice nebo měchovci. To, že se v těle kočky tyto paraziti nachází, Vám může prozradit průjem, zvracení, červi ve stolici nebo nafouklé břicho. Jako prevence se doporučuje kočku odčervit v pravidelných intervalech.

Trichobezoáry

Jsou velmi běžné a souvisí s kočičími chlupy. Tvoří se hlavně v případě, kdy se kočce uvolňuje při mytí a olizování velké množství chlupů. Ty kočka spolyká a tyto chlupy v trávicím traktu vytvoří “chuchvalce” chlupů, které pak Vaše kočka vyzvrací. Příležitostné zvracení je v pořádku, v pozoru byste měli být v případě, kdy se toto zvracení častěji opakuje.

Zánětlivá onemocnění

K těm se řadí hlavně průjmová onemocnění a zvracení, příliš řídká nebo naopak “betonová” stolice či značný úbytek hmotnosti. Zánětlivé onemocnění střev se označuje jako IBD a jedná se nejspíše o imunitní poruchu, k diagnostice dochází na základě biopsie střeva. Léčba zahrnuje pravidelné odčervování, antibiotika nebo přechod na hypoalergenní krmivo.

Trávicí problémy se bohužel mohou vyskytnout v jakékoliv věku kočky, proto nepodceňujte prevenci. Ani prevence však bohužel ne vždy pomůže a i přes veškerou snahu se trávicí problémy mohou u kočky vyskytnout. I na tyto problémy je tu pojištění PetExpert, které ušetří peníze a navrátí bolavé bříško kočky do normálu. :-)