Kočka v bytě pozor na otevřené ventilačky

Patříte mezi kočkomily a máte doma jednoho nebo více mňoukajících mazlíčků? Pokud ano, tak byste měli dát pozor na to, aby vaše kočka nezůstávala doma sama, pokud je otevřená ventilace. Ptáte se proč? Prozradíme vám to!

Bezpečné přežití kočky v bytě!

Okna a otevřené ventilačky představují pro kočky velké nebezpečí. Kočka je tvor velice zvídavý, a proto je otevřená ventilace opravdu velké lákadlo. Bohužel tento nevinný “výlet” skrz ventilaci může kočku stát život. Výjimkou tedy není zaklíněná kočka v prostoru otevřené ventilace okna. Veterináři čím dál častěji řeší případy zranění, která byla způsobena zaklíněním nebo skřípnutím kočky, která se chtěla dostat ventilací okna ven. Před odchodem je tedy dobré se ujistit, zda jsou všechna okna bezpečně zavřená a kočce tak nehrozí nebezpečí.

Syndrom sklápěcího okna

Je označení, které zahrnuje zranění, která vznikla v důsledku toho, že se kočka snažila dostat ventilací okna ven a uvízla v její mezeře. Jakmile se kočka dostane do mezery a nejde se jí dostat ven ani zpět, dostane se do šoku, začne sebou škubat a skřípne se ještě víc. Touto snahou si však může ublížit ještě víc a může tak dojít k silným pohmožděninám měkkých tkání i vnitřních orgánů, navíc může dojít i ke snížení průtoku krve do zadní části těla kočky. Nedostatečné proudění krve zapříčiní u kočky trvalé zdravotní následky a v nejhorším případě může způsobit její úmrtí.

Návštěva veterináře je potřeba!

Pokud by přece jen došlo k tomu, že zapomenete zavřít ventilaci a najdete kočku zaklíněnou, ihned po vyproštění ji zavezte k veterináři. To doporučujeme udělat i v případě, kdy se kočka zdá na první pohled naprosto v pořádku. Nikdy totiž nevíte, jak dlouho se snažila z okna vyprostit a zda nemá nějaký skrytý zdravotní problém, který by ji časem mohl ohrozit na zdraví.

Prevence je důležitá!

Větrací mřížky jsou výbornou prevencí proti těmto situacím. Další výhodou je to, že se nejedná o nijak finančně nákladnou záležitost. Mřížka zakryje celý volný prostor ventilace na okně a zajistí tak zvídavé kočce bezpečí. Rovněž existují pojistky, kterými lze nastavit prostor ventilace. Můžete tak nastavit ventilaci, která bude mít minimální prostor, kam se kočka nedostane.

PetExpert je tu pro všechny chlupaté zvědavce!

Ať už se vaší kočce stane cokoliv, my vám v případě její nemoci nebo úrazu podáme pomocnou ruku. Pojistěte své chlupaté miláčky a buďte připraveni na nejhorší.