Jak v letních dnech ochránit naše čtyřnohé mazlíčky

Léto je asi nejoblíbenějším letním obdobím pro většinu z nás. Jste-li ale majitelem čtyřnohého kamaráda, nastává čas, kdy byste měli mít svého psa nejvíce pod dozorem. Rádi bychom připomněli, jací “strašáci” mohou potkat Vašeho mazlíčka právě v létě.

Přehřátí v autě

V létě, kdy teploty dosahují vysokých hodnot, nenechávejte svého psa v autě! Nikdy! Pokud si myslíte, že pes chvilku v autě vydrží a vy jen někam odběhnete, jste na omylu. K přehřátí psa a následnému úhynu může totiž dojít velmi rychle. Každá minuta v nedýchatelném prostředí auta znamená pro psa ta nejhorší muka a s každou další vteřinou se stává pro psa více nebezpečnější a pes doslova soupeří s časem o život. Psi mají totiž ve srovnání s námi daleko odlišnější termoregulaci a nejsou schopni se ochladit pocením. Pes se ochlazuje převážně přes jazyk a tlamu. Věřte, že ani napůl stažené okénko nebo miska s vodou v rozpáleném autě nestačí!

Stříhání srsti v létě

Taky Vás už nepadlo, že dlouhá srst musí v létě psovi vadit? Omyl, dlouhá srst totiž slouží jako izolace!

Pokud Vás tedy několikrát napadlo, že svému psovi ulevíte a necháte ho na léto ostříhat nebo to tak pravidelně praktikujete, neděláte dobře. Srst, kterou pes přirozené má, ať už se jedná o huňatého nebo dlouhosrstého chlupáče, je pro něho přirozená a dokáže tak zajistit správnou izolaci. Ostříhaný pes v létě snáší teploty daleko hůř.

Doporučujeme tedy srst v létě psovi ponechat a pravidelně a důkladně se o srst starat mytím a česáním.

Vosí nebo včelí bodnutí

Máte doma psa, který všechno létající ignoruje nebo naopak pravého zvídavého tvora, který za každým poletujícím hmyzem ihned vystřelí jak raketa? Je to vlastně jedno, vosa nebo včela může bodnout jak psího salámistu tak psí raketku :-).

Pokud psa bodne vosa nebo včela, nemusíte ihned propadat panice. V případě, kdy pes není alergický, ucítí jen bolest nebo podráždění a v momentě bodnutí může nepříjemně zakňučet. Problém nastává u těch psů, kteří jsou na bodnutí alergičtí. Žihadlo se nejčastěji zabodne do čumáku, kde se může vyskytnou otok nebo do tlapky a pes následně může kulhat.

První pomoc psovi poskytnete chlazením zasaženého. Pokud ale otok neustupuje či se vyskytnou ještě další příznaky, okamžitě vyhledejte pomoc veterináře.