Jak se zachovat při setkání s cizím volně pobíhajícím psem

Na každodenních procházkách se svým čtyřnohým parťákem můžete potkat celou řadu různých psů - malých, velkých, přátelských nebo i nebezpečných. Nebezpeční mohou být hlavně v případě, kdy je má jejich majitel bez vodítka nebo se volně toulají bez svého páníčka. Víte, jak se v této situaci zachovat, aby nedošlo k nepříjemné situaci? Poradíme vám!

Buďte a pozoru!

I přes to, že máte svého psa na vodítku nebo ho ovládáte natolik. že poslechne za všech okolností, může dojít k nepříjemné situaci s jiným psem. To zvláště v případech, kdy pes pobíhá bez vodítka a majitel je nepozorný nebo ho pes na 100% neposlouchá či se kolem vás pohybuje toulající pes. Takový toulající pes může být samozřejmě hodný nebo bojácný a může se vám vyhnout obloukem. Je třeba ale být přípraven na situace, kdy se jedná o nebezpečného psa. Psa připraveného k útoku poznáte tak, že vrčí, má zježenou srst a uši i ocas jsou v pozoru. Nebezpečný pes může být i takový, který cítí strach a jeho ocas je tedy stažený mezi zadními nohami, má sklopené uši a sklopenou hlavu. Rovněž je pes nebezpečný, když je zraněný, něco ho bolí nebo je vyhladovělý.

Jak se správně zachovat?

Vždy je potřeba zachovat chladnou hlavu a myslet především na své bezpečí. Vyvarovat byste se především měli prudkých, rychlých pohybů, ty by totiž psa mohli vylekat a následně by mohl zaútočit. Pokud budete stát klidně, nehybně a psa si nebudete všímat, přestanete ho zajímat.

Nikdy se psovi nedívejte do očí, pokuste se vyhýbat jeho pohledu, upřený pohled na psa, který je rozzuřený nebo hodlá zaútočit, je právě výzvou k boji. Rovněž nikdy nedávejte najevo strach, mluvte na něj pomalu a klidně. Nikdy nevíte, jakou má pes minulosti a hlasité mluvení či křičení ho může vyprovokovat. Cizího psa nikdy nehlaďte, můžete mu dát pouze očichat ruku.

Využijte pamlsky!

Malá plemena je vhodné vzít před cizím, volně pobíhajícím psem do náručí, můžete se tak vyhnout případnému konfliktu nebo zakousnutí. Pokud máte u sebe pamlsky, můžete jimi odlákat pozornost cizího psa tím, že je odhodíte a se svým psem tyhle odejdete.

Omezte kontakt na minimum!

Setkání s cizím psem opravdu nikdy nepodceňujte, nechoďte nepříjemným situacím naproti, snažte se psa nedráždit, neupozorňovat na sebe a to ani případě, kdy máte pocit, že se jedná o hodného psa.

Pokud se dostanete do situace, kdy vašeho psa pokouše cizí pes, zraní se nebo onemocní, pojištění PetExpert je tu vždy pro vás a vašeho mazlíčka. Buďte připraveni na nejhorší a pojistěte svého zvířecího miláčka.