Jak řešit pokousání psa psem

Pravidelné venčení je součástí života se psem a každý den, pokud tedy nebydlíte někde na samotě, můžete potkat několik psů. Bohužel ne každý pes snese jiné psy a je stejně přátelský jako váš čtyřnohý chlupáč. Při venčení se tedy můžete dostat do situace, kdy dojde k pokousání psa. Víte, jak se v této situaci zachovat? Poradíme vám!

Zachovejte klid!

Pokud dojde k tomu, že potkáte toulajícího psa nebo psa, kterého majitel neovládá a dojde k tomu, že vašeho psa napadne, zachovejte klid. Když cizí pes vrčí, naštvaně štěká, cení zuby nebo se mu ježí chlupy, vyhněte se mu obloukem. Pokud se však dostanete do situace, kdy cizí pes napadne toho vašeho nebo naopak, v první řadě je důležité, abyste mysleli na svou vlastní bezpečnost. V případě kdybyste do psů začali bezmyšlenkovitě kopat nebo křičet, mohlo by dojít k pokousání i u vás. K odtržení psů od sebe můžete použít kýbl s vodou nebo speciální pepřový sprej sloužící právě k těmto účelům. Psa můžete také čapnout za obojek nebo chlupy a pokusit se je od sebe odtrhnout, zde ale opět dbejte hlavně na svou bezpečnost.

Žlutá stužka pomůže!

Žlutá stužka u psů slouží k upozornění lidí v okolí a signalizuje, že pes potřebuje prostor. K tomuto psovi se tedy nepřibližujte, nepouštějte k němu blíže psy nebo děti. Pokud pes má na obojku žlutou stužku, může být například agresivní, bojácný, nesocializovaný nebo pes, který může v některých situacích špatně reagovat.

Výcvik jako prevence

Správný výcvik je samozřejmě prevencí a pokud váš pes nezvládá přivolání vždycky za všech okolností, nepouštějte ho z vodítka. To platí hlavně tam, kde to neznáte nebo víte, že v okolí je výskyt psů. Abyste mohli svého psa pouštět z vodítka i na místech, kde se psi vyskytují, musí opravdu zvládat přivolání a být kamarád s každým psem, kterého může potkat.

Plemeno vybírejte pečlivě!

Každý, kdo si chce pořídit psa by měl vybírat hlavně podle povahových rysů. Některá plemena jsou na výcvik jednodušší a naopak jiná potřebují řád a pevnější ruku. Je vhodné rovněž zvážit, zda psa pořizujete k dětem nebo kolik času budete moc psovi věnovat.

Vždy je odpovědný majitel!

Za to, že pes pokouše druhého psa, je vždy odpovědný majitel a jedná se o přestupek. Ten je rovněž povinen zaplatit veškeré výlohy spojené s veterinárním ošetřením. Pokud se chcete vyhnout i vy těmto situacím a chcete být připraveni na nejhorší, doporučujeme uzavřít PetExpert pojištění.