Jak pečovat o psí drápky

Mnoho z nás pečuje o své nehty a minimálně stříhat je musí každý. Stejně jako my se o nehty musíme starat, je důležité se starat o drápky našich čtyřnohých parťáků. Víte, jak o ně správně pečovat? Poradíme Vám!

Bílé nebo černé drápky

Samotné drápky jsou podobné lidským nehtům nebo kopytům. Drápek je tvořen živou a neživou částí a u psů se můžeme setkat s černými nebo bílými drápky. Bílé drápky jsou na údržbu jednodušší, jelikož je viditelné, kde je živá část. Naopak černé drápky jsou ty, kde si u stříhání musíte dát pozor. Živá část není jasně viditelná a je nutné stříhat opravdu opatrně.

Broušení nebo zkrácení?

Psi, kteří chodí často na procházky a pohybují se na betonu, asfaltu, dlažbě či na jiných tvrdých površích, si často drápky sami obrousí a jejich krácení není nutné. Avšak plemena, která jsou malá a lehká, si drápky většinou na tvrdém povrchu neobrousí a je nutné je zkrátit ručně. U menších psů je tedy větší pravděpodobnost, že drápky začnou přerůstat.

Stříhání pomalu a poctivě!

Drápky je vhodné stříhat pravidelně po malých částech. Jak často psovi stříhat nehty je velmi individuální a jak již bylo zmíněno výše, záleží na tom, zda pes si drápy obrousí tak, že není potřeba je zkracovat, obrousí jen část nebo si drápy není schopen sám obrousit. Na trhu existuje celá škála “nástrojů” určených ke stříhání drápků - nůžky, pilníky nebo kleště. Nástroj vybírejte dle Vašich preferencí a velikosti drápků. Na malé drápky nebo pro štěňátka jsou vhodnější nůžky nebo pilníky, naopak pro větší plemena vybírejte spíše kleště. Nezapomeňte, že je nutné drápek při stříhání vždy pevně držet, aby nedošlo k tomu, že psa omylem střihnete do jiné části, když sebou omylem škubne nebo se prudce pohne.

Dlouhé drápky představují rizika!

Drápky je vhodné zkracovat tehdy, kdy se už dotýkají podlahy nebo se začínají kroutit. Čím déle necháte drápek růst bez zkrácení, tím je větší riziko, že si pes celý drápek strhne. S dlouhými drápky má také pes problém chodit, může dojít ke křivení a našlapování pro ně může být velmi nepříjemné až bolestivé.

Stříhání drápků nepatří zrovna k těm činnostem, kterou by psi milovali. Stříhání drápků nebolí, ale může být pro psa nepříjemnou záležitostí a hlavně některým akčnějším plemenům dělá problém chvíli posedět. Jiní psi mohou mít ze stříhání drápků strach. Těm nabídněte ze každý úspěšně ustřižený drápek pamlsek. Pokud se na stříhání nehtů necítíte, je možné je nechávat zastřihnout u veterinárního lékaře nebo v psích salonech.

Ať už se setkáte s jakoukoliv nepříjemnou situací, kdy Vás pes onemocní nebo se zraní, pojištění PetExpert je tu vždy pro Vás a Vašeho chlupáče.