Cukrovka u psa

Žili jste v domnění, že je cukrovka nemoc, která postihuje pouze člověka? Omyl, tato zákeřná nemoc se může projevit i u psa jako spousta dalších “lidských” nemocí. A stejně tak jako u lidí je způsobena nedostatkem inzulínu v těle. Počet psů, u kterých cukrovka propukne, je stále více, proto bychom Vám rádi tuto nemoc u psů více přiblížili a napověděli Vám, jak ji rozpoznat.

Fenky jsou ohroženější!

K cukrovce jsou náchylnější psi, kteří trpí nadváhou a také nekastrované fenky středního a staršího věku. Ty mají díky pravidelnému háraní narušenou hormonální rovnováhu. Co se týče náchylnějších plemen k cukrovce, tam se řadí především knírači, jezevčíci a jorkšíři. Samozřejmě jako u všech nemocí hraje i zde svou roli dědičnost.

Dva druhy cukrovky

Cukrovku u psů lze rozdělit na dva druhy - primární a sekundární. Jako primární se označuje cukrovka v těch případech, kdy slinivka nefunguje správně a není schopna produkovat inzulín. V těchto případech je tedy nutné psovi do těla inzulín dodávat. V případě sekundární cukrovky se jedná o případy, kdy slinivka u psa je schopna inzulín produkovat, ale jeho organismus je proti němu odolný. Tento druhý případ postihuje hlavně psy s nadváhou. Není potřeba psovi inzulín dodávat, ale stačí pouze úprava jídelníčku.

Příznaky cukrovky

Na úplném začátku nemusejí být příznaky nijak vážné. Ve většině případů má pes větší žízeň než obvykle a tím, že více pije, potřebuje častěji močit. Pokud tedy najednou doma naleznete loužičky, které Váš pes dřív nedělal, určitě je to první signál. Dále můžete u psa pozorovat větší únavu a spavost. Mezi další příznaky patří například i zápach z tlamy, který je “nasládlý”.

Cukrovku lze odhalit klasicky testem na obsah cukru moči či krvi, který provede veterinární lékař. Bohužel neléčená cukrovka u psa může způsobit ztrátu zraku. Čím dříve se tedy tato zákeřná nemoc začne léčit, tím lépe.

Správná životospráva je základ!

Základem v úspěšné léčbě cukrovky je správná úprava jídelníčku a jeho dodržování, u primární cukrovky je ještě navíc nutné pravidelně psovi dávkovat inzulín dle instrukcí veterinárního lékaře.

Strava psa by měla zahrnovat spoustu vlákniny, vhodná je strava s nízkým glykemickým indexem. Také by neměla obsahovat větší množství tuku a jednoduché cukry.