Cestování se psem od A do Z

Chystáte se letos s vaším čtyřnohým kamarádem k moři, do hor nebo navštívit své vzdálené příbuzné či kamarády do zahraničí? Nevíte nebo si nejste jistí, co je vše potřeba? Poradíme vám, jak na bezproblémové cestování se psem!

Podmínky pro cestování se psem do zahraničí

Mezi dokumenty, bez kterých se na cestách do zahraničí se psem neobejdete, patří cestování pas. Majitelé psů s průkazem původu jej dostanou od chovatelů, pro křížence a útulkáče jej vystaví veterinární lékař. Dále se pes neobejde bez označení mikročipem a platného očkování proti vzteklině. Před cestou rovněž doporučujeme zkontrolovat datum posledního odčervení, případně psa odčervit.

Některé země, kam patří například Švédsko, Finsko nebo Velká Británie, vyžadují vyšetření krve na protilátky proti vzteklině, které je nutné s pejskem podstoupit zhruba jeden měsíce před cestou. Ať už se tedy vydáte kamkoliv, doporučujeme se před cestou informovat o podmínkách přicestování se psem do dané země.

Tipy, co sbalit na cesty autem

Nejdůležitější je miska na vodu, voda a krmení. Doporučujeme misky, které se dají zavřít, aby se voda nerozlila a krmení nerozsypalo. Speciální postroj, kterým se pes připne do spínače pásů nebo pro velká plemena přepravku, která se připevní proti pohybu v kufru auta. Dále je nutné vzít kus domova - pelíšek, deku a hračku. Praktické je vzít ručník či staré prostěradlo na utření špinavých tlapek, samozřejmostí je vodítko a obojek. Zapomenout byste neměli na psí lékárničku, která by měla obsahovat nepálivou desinfekci ve spreji, gázu, obvaz, pinzetu nebo kleštičky na vytahování klíšťat či borovou vodu na výplach očí.

Cestování letadlem se psem? Proč ne!

Před cestou je nutné zarezervovat přepravu psa v letadle. Psi se podle váhy přepravují buďto v kabině nebo v zavazadlovém prostoru. Před cestou doporučujeme prostudovat podmínky pro přepravu psa letadlem dané letecké společnosti, se kterou poletíte. Pokud víte nebo předpokládáte, že může dojít k tomu, že váš chlupatý miláček bude z letadla ve stresu, můžete veterináře požádat o konzultaci a doporučení na léky, které ho utiší. Podle délky letu je rovněž vhodné dát psovi napít či najíst, některé letecké společnosti dokonce doporučují, kdy a zda psa před cestou letadlem krmit. Pokud víte, že pes vydrží bez jídla nebo si myslíte, že by mu mohlo být při letu špatně od žaludku, je vhodné nějakou dobu před odletem psa nekrmit.

Ať už cestujete s vaším mazlíčkem kamkoliv za dobrodružstvím, přejeme vám šťastnou cestu a plno zážitků!