Bezpečné Vánoce s pejskem

Blíží se Vánoce, jedno z nejkrásnějších období v roce. Pro všechny majitele domácích mazlíčků je samozřejmě podstatné připravit hezké vánoční svátky také pro čtyřnohé členy rodiny. Při přípravách na vánoční svátky doporučujeme přečíst si několik tipů, na co si dát pozor, protože není nic horšího než trávit vánoční svátky na veterině.

Vánoční stromeček a dekorace
Vánoce bez zdobení stromečku si skoro nikdo z nás nedokáže představit. Všelijaké dekorace ,ať už skleněné, jedlé či světelné, nám dodávají tu pravou atmosféru Vánoc. Při výzdobě však dejte pozor, aby dekorace nemohly nijak pejska ohrozit. Umisťujte je především na místa, kam se váš mazlíček nedostane. Velký pozor dejte na umělý sníh, který je syntetický a může pejskovi způsobit plno obtíží.

Strašák v podobě vánočního stromečku
Živé vánoční stromečky mohou být pro vaše čtyřnohé kamarády extrémně nebezpečné. Chemické přípravky využívané k uchování stromečků můžou vaše mazlíčky i otrávit. Nutno zmínit, že i umělý stromeček může být škodlivý. Tyto stromečky se vyrábí ze syntetických plastů, které obsahují nebezpečné chemické přísady. Při zdobení vánočního stromečku nezapomeňte, že na spodní větve byste neměli umisťovat žádné jedlé, skleněné či světelné ozdoby, které by váš hafan mohl strhnout či rozkousat. Jestliže dáváte stromek do stojanu s vodou, zakryjte jej, aby z něj chlupáč nemohl pít.

Vánoční večeře
I když se na vás dívají těma jejich nenasytnýma očima, rozhodně jim nedávejte jakékoliv tepelně upravené kosti, které jsou pro pejsky velmi nebezpečné. Kosti, které jsou uvařené se lehce štěpí, což jim může po pozření způsobit vnitřní poranění trávicího traktu. Vyhněte se i pouhé „výjimce“ na Vánoce, tento vánoční experiment by vás také mohl stát čas strávený s pejskem na veterině.

Psí cukroví
Dívat se a odolat těm hladovým a žadonícím psím pohledům je pro nás mnohokrát těžké, nejvíce však v době vánočních svátků, kdy my mlsáme jedno cukroví za druhým a našim čtyřnohým kamarádům nabídnout nemůžeme. Naše cukroví obsahuje velké množství čokolády, cukru, kakaa, ořechů či rozinek. Nic z toho ale psímu zažívacímu traktu nedělá dobře a i výjimečným podáním nevhodné stravy jim tak můžeme způsobit velké zdravotní potíže, zažívací problémy nebo nadváhu. Upéct cukroví pro hafany není nijak složité a budete mít jistotu, že pejsek nebude dostávat cukroví plné barviv, konzervantů, soli nebo cukru. Vánoční pamlsky přímo pro chlupáče můžete připravit třeba podle receptů, které jsme pro vás připravili v minulém článku.

Svíčky
Svíčky k Vánocům neodmyslitelně patří, ale pozor, pokud máte doma chlupáče, který rád vše zkoumá a se vším si hraje. Pejskům hrozí popálení čumáku, ohoření fousků, polití se horkým voskem nebo také zažívací obtíže či otrava při pozření františků. Veškeré svíčky tedy doporučujeme umístit mimo dosah psa. Stačí malá chvilka a může z toho být velké neštěstí.

Rozbalování dárků
Hafani zkrátka musí být u všeho, jinak tomu není ani u rozbalování dárků, dávejte však pozor, aby nesnědli kus provázku nebo stuhy.

Děti
Vánoce jsou čas strávený ve společném okruhu velké rodiny a spousta lidí na jednom místě. Někteří psi jsou ve svém živlu, jiní mají zase rádi svůj klid a prostor. Pokud jsou to Vaše první Vánoce s chlupáčem a víte, že pejskovi nedělá dobře velké množství zmatku a lidí nebo nevíte, jak reaguje na děti? Nejlepší bude pejska vyvenčit, večer mu dopřát soukromí a odpočinek v pelíšku na místě, které zná a je pro něj bezpečné.

V neposlední řadě dejte pozor na to, aby se váš pes nepřejedl především z vašeho talíře. Řízek ani bramborový salát není pro pejska to pravé. Zkrátka a jednoduše oči i uši musíte mít stále ve střehu, abyste každé možné katastrofě zabránili. Není totiž nic horšího než trávit vánoční dny na pohotovosti s pejskem.
Někdy se tomu bohužel nevyhneme a veterinární pohotovost musíme navštívit i během vánočních svátků. V takových chvílích stojíme při vás. Pojištění PetExpert, zajistí vašemu čtyřnohému mazlčkovi tu nejlepší možnou péči a vám ušetří peníze a starosti.